Dunaújváros foglalkoztatási programjai

Dunaújváros foglalkoztatási programjaiBár Fejér megye a foglalkoztatás tekintetében igen jól teljesít országos viszonylatban, a térség déli részén még mindig nem elég alacsony a munkanélküliek száma. A térség munkanélküliségének problémáját különféle programok, beruházások megvalósításával igyekeznek megoldani.

A projektek a „Befektetés a jövőbe” elnevezésű fejlesztési program keretein belül, Európai Uniós források bevonásával, három jelentős program elindulásával vették kezdetüket a térségben. Ezeknek elsődleges céljuk és feladatuk, hogy javítsák a térség munkaerőpiaci helyzetét, valamint hogy támogassák a regisztrált álláskeresők belépését, esetleges visszaintegrálódását a munka világába. Több helyi weboldal is indult, mely segít megtalálni a megfelelő állást a munkavállalók részére, például: dunaujvaros allas.

Ezen beruházások közül az „Ifjúsági Garancia Program” célcsoportja a fiatal korosztály, a projekt konkrétan a 25 év alattiak kijutását támogatja a munkaerőpiacra. A viszonylag frissen, 2016-ban indult program már azon év végére több mint az érintettek felét el tudta helyezni valamilyen munkapozícióban. A rá következő év márciusában körülbelül 1500 fiatal kapott képzési vagy foglalkoztatási támogatást.

A felmérések alapján megfigyelhető, hogy a szolgáltatók egyaránt vesznek fel fiatal pályakezdőket, akik szakmával rendelkeznek, valamint ugyanolyan arányban alkalmazzák a szakmai nélküli munkaerőt is. A foglalkoztatás alapján a megyében elsősorban a fizikai munkavégzőkre van igény, ám emellett sok esetben lehetőség adódik az egyéb szférákban való elhelyezkedésre is. Az Ifjúsági Garancia Programon belül több, mint 250 képzés áll rendelkezésre a fiatal álláskeresők számára, melyek a megfelelő támogatásokkal akár teljesen ingyenesen is elvégezhetőek.

Dunaújváros térségének másik kiemelkedő projektje, az „Út a munkaerőpiacra” program 2015-ben indult el, ez a valamely okból hátrányos helyzetű egyéneknek nyújt segítséget a munkakeresés során. A beruházáson belül induló képzéseken két év alatt közel 2000-ren vettek, vagy vesznek jelenleg is részt. A program sikerességének tudható be, hogy a megyében sokan visszatértek a nyílt munkaerőpiacra, továbbá a térség 200 egyéni vállalkozóval gazdagodott, hiszen a programhoz tartozó képzések mindegyike betanító jellegű, vagy pedig OKJ-s bizonyítvánnyal megszerzésével jár.

Érdemes ezek mellett megemlíteni a település munkaügyi helyzetével kapcsolatban a Dunaújvárosi Járási Foglalkoztatási Paktumot, melynek célja a megye járásainak területén egy foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési stratégiák létrehozása, ez helyi szereplők bevonásával működik.

A felsorolt programokon kívül Dunaújváros térsége egyénileg egy olyan szolgáltatási csomagot fejlesztett ki, amely nehezen mozgatható személyek támogatását célozza meg. A hátrányos helyzetű munkavállalóknak ugyanis számos esetben egyéni cselekvéstervekre lenne szükségük; ezek létrehozásában nyújt segítséget a szolgáltatás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük